Fiscalizarea bacsisului si marcarea acestuia pe un bon fiscal separat


Conform Ordonantei de Urgenta nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicate in Monitorul Oficial nr.285, Partea I, din 28 aprilie 2015, bacsisul va fi fiscalizat. Ca regula generala actul normativ a intrat in vigoare la data publicarii in MO, cu exceptia unor articole referitoare la sanctiuni si contraventii acordate.
Potrivit noului act normativ, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta.
Astfel, bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.
Este important de precizat faptul ca firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca banii proveniti din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuiti angajatilor.
Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal in vederea prezentarii acestuia organelor de control.
Actul normativ mai prevede ca sumele provenite din bacsis se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.

Mai mult decat atat se introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in magazin, cat si pentru sumele extrase din acesta, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.

Astfel, la ora inceperii programului de lucru, angajatorul va asigura inregistrarea sumelor de bani detinute de salariati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens.
Potrivit OUG nr.8/2015, orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.

Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati din 8 mai cu amenda de 9.000 lei.
In situatia in care la solicitarea inspectorilor angajatii nu prezinta sumele de bani detinute, acestia vor fi pasibili, din data de 8 mai, de amenda de 1.250 lei.

Precizari utile:
– dispozitiile referitoare la stabilirea si sanctionarea contraventiilor mentionate mai sus vor intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii OUG nr.8/2015, adica din data de 8 mai;
modelul, continutul registrului de bani personali, precum si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a OUG nr.8/2015.